Arkkitehtuuri

Kustavissa sijaitseva Huvila Sarvilinna (Villa Hornborg) on Lars Sonckin (1870–1956) suurimittaisen puurakentamisen taidonnäyte ja tiettävästi ainoa Vakka-Suomessa sijaitseva rakennus, jonka hän on suunnitellut.

Kirkoistaan ja suurista kaupunkirakennuksistaan parhaiten tunnetun Sonckin käsialaa ovat mm. Turun Mikaelin kirkko, Tampereen tuomiokirkko ja Helsingin pörssitalo. Tunnettuja ovat myös Sibeliuksen Ainola Tuusulassa sekä tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta Naantalissa.

Sarvilinnan sisäänkäynti

Useiden aikakautensa arkkitehtien tapaan Lars Sonck oli kiinnostunut karelianismista ja vanhoista suomalaisista linnoista. Hän imi vaikutteita myös Tiurin linnasta, joka rakennettiin Vuoksen saarelle 1290-luvun alussa. Sen oli tarkoitus suojata karjalaista asutusta lännen hyökkäyksiltä. Ruotsalaiset tuhosivat kuitenkin strategisesti merkittävällä paikalla sijainneen linnan vuonna 1411. Kansallisromanttisen Villa Hornborgin piirustuksissa näkyi ideoita hävitetystä linnasta aikana, jolloin kaukomaiden eksotiikasta vaikutteita imenyt art deco valtasi alaa.

Jykevä hirsirakennus henkii aitoa vanhan ajan huvilatunnelmaa. Sisustus on yhdistelmä kansallisromantiikkaa ja kepeää salonkityyliä. Rakennuksessa näkyvät aikakauden uudet muotoihanteet. Edustuksellisuutta tärkeämpää oli tilojen toimivuus ja kodikkuus. Sonck on piirtänyt rakennukseen perinteisen förmaakin ja suuren ruokasalin tarjoiluhuoneineen, mutta keittiötä täydentää myös käytännöllinen kodinhoitohuone.

Hornborgien tytär Irma Jalanne suunnitteli kynttiläkruunut ja lampetit, jotka valmistettiin hänen taidetakomossaan Kruununhaassa. Osa huonekaluista on peräisin Alarik Hornborgin kotoa. Päämakuuhuoneen pöllökaluston tohtori suunnitteli ja tilasi porilaiselta veistonopettaja Sysimetsältä.

Sarvilinna, pöllösängyt
Sarvilinna, vihreä huone
Huvilan väritys on erikoinen sekä sisältä että ulkoa. Ulkoseinissä hirsien ruskeaan on yhdistetty valkoiset ristikkoikkunat, joiden luukut ovat häkellyttävän siniset.

Värit elävät myös huvilan sisällä. Sarvilinnan huoneet ovat väritykseltään ja sisustukseltaan erilaisia, mutta muodostavat kukin oman harmonisen kokonaisuutensa. Alarik Hornborg suunnitteli itse rakennuksen sisustuksen, muun muassa tulisijat, osan kalusteista ja huoneiden sisävärityksen. Huvilan takat on muurattu Alarikin piirustusten mukaan. Suurin osa kivistä on kerätty saarelta.

Sarvilinna, vaalea makuuhuone
Näkymä Sarvilinnan tornista

Kuvat © Jaanis Kerkis

Huvila Sarvilinna

Yhteistyö Museoviraston kanssa

Käytyään Sarvilinnassa elokuussa 2017 kirjoitti Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet: ”Suomi on täynnä mitä hienoimpia rakennusperinnekohteita. Pääsin tutustumaan Kustavissa sijaitsevaan Sarvilinnaan, upeaan Lars Sonckin luomukseen. Sarvilinna on rakennettu vuonna 1922 karulle, mutta kauniille pohjoisen saaristomeren saarelle. Huvilan on rakennuttanut Porin kaupunginlääkärinä toiminut Oskar Alarik Hornborg, joka oli tutustunut Finströmistä tulleeseen Lars Sonckiin. Ystävyyden seurauksena Sonck suunnitteli Hornborgille tämän upean kokonaisuuden. Pyöreistä hirsistä tehty huvilarakennus on alkuperäisine kalustuksineen todellinen aarre. Sarvilinna on suojeltu rakennussuojelulailla 1990-luvun lopulla ja Museovirasto on tukenut sen kunnossapitoa vaatimattomilla, mutta merkitykseltään suurilla avustuksilla.”

Huvila Sarvilinnan sisapiha
Blueprint
Pohjapiirrokset Villa Dalkulla ja Villa Hornborg
Villa Hornborg – kuva luonnoksesta, Suomen Arkkitehtuurimuseo

Lars Sonck

Lars Sonck

Kansallisromanttisen kauden merkittävimmät suomalaiset arkkitehdit olivat Eliel Saarinen ja Lars Sonck (1870–1956). Tätä tyylisuuntaa on tutkinut erityisesti professori Pekka Korvenmaa. Hän on myös kirjoittanut elämänkerran ”Sonck, Lars ” (Kansallisbibliografia-verkkojulkaisu, 1997–)